Top 3 Docent Duits 2023

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 11:53

Nominatie Docent Duits 2023

Afgelopen schooljaar ben ik door een collega genomineerd voor de verkiezing: 'Docent Duits van 2023' bij de organisatie Actiegroep Duits via Machmit.

Het doel van deze verkiezing is om meer aandacht te besteden aan de positie van het vak Duits op de scholen en om door middel van een lesidee leerlingen te enthousiasmeren voor het vak Duits.

Er waren 15 docenten voor de verkiezing genomineerd. Voor de nominatie moest je een lesidee ontwerpen en toepassen in je les, vakdidactische onderbouwing van je project in het Duits uitwerken en een kort verslag over jezelf in het Duits opsturen. Aan de hand hiervan ben ik door de vakjury uitgekozen om in de top 3 te komen. 

Het lesidee dat ik voor mijn nominatie ingezonden heb, was mijn activerende werkvorm Das Restaurant.

Tijdens dit project moesten de leerlingen in groepjes een restaurant oprichten: eigen menukaart, reclamefolder, plattegrond, naambord in het Duits ontwerpen en een script in het Duits uitwerken voor de rollen van gastheer of gastvrouw, ober en klanten.

Uiteindelijk hebben de leerlingen een toneelstuk in hun eigen verzonnen restaurant een realistische situatie in het Duits opgevoerd.

De leerlingen zijn op creativiteit van hun gemaakte materiaal en spreekvaardigheid tijdens het toneelstuk in hun restaurant beoordeeld via een beoordelingsrubric. 

Nadat de top 3 via sociale media bekend gemaakt werd, kregen collega's, familie, leerling, vrienden en geïnteresseerde de kans om op hun favoriet te stemmen.


Prijsuitreiking Top 3

Op 31 maart werd via een teams-meeting met de vakjury van actiegroep Duits, Goethe Instituut en collega's en of vrienden aan de hand van de publieks- en jurystem de top 1,2,3 bekend gemaakt.

Helaas heb ik niet gewonnen, maar ik vond dit een erg bijzonder, mooi en leerzaam avontuur. Het was al een hele eer om in de top 3 te staan. De waardering die ik van familie, vrienden, collega's en leerlingen gekregen hebben, hebben mij erg geraakt en mij veel voldoening gegeven en meer motivatie om verder te gaan met het ontwikkelen van mijn onderwijs.