Auteurschap Malmberg & Na klar!

Gepubliceerd op 21 september 2023 om 22:16


Na klar

Voor de zomervakantie in 2023 ben ik door een methodeontwikkelaar van Malmberg benaderd. De methodeontwikkelaar had mij gevonden via mijn nominatie van Machmit. Zij was benieuwd of ik geïnteresseerd was om als auteur mee te schrijven aan een nieuwe editie van de lesmethode Na Klar! 

Dit vond ik een super gaaf idee! Ik maak al een aantal jaar mijn eigen lesmateriaal. Daarnaast leek het mijzelf heel vet om een eigen lesmethode te ontwerpen. Hierdoor was ik meteen geïnteresseerd in het aanbod. 

Natuurlijk moest ik mijzelf eerst bewijzen om aan te tonen dat ik de competenties bezit van een auteur voor de nieuwe editie van de lesmethode. Hiervoor heb ik een proefopdracht moeten maken. De proefopdracht bestond uit verschillende soorten opdrachten gekoppeld aan een hoofdstuk en thema.

Het maken van de proefopdracht vond ik erg leuk. Je leert op een andere manier kijken naar wat voor soort opdrachten nuttig en effectief zijn om aan te bieden aan de leerlingen, welke bronnen je wil gebruiken en welke vragen relevant zijn om te stellen. Je wordt je bewuster van wat je aanbiedt aan de leerlingen als lesstof.

Uiteindelijk was mijn proefopdracht goedgekeurd en ben ik begonnen met meelezen aan de nieuwe editie. 


Onderwijs van Morgen

In de zomervakantie van 2023 werd ik wederom benaderd door de methodeontwikkelaar van Malmberg. Malmberg heeft op eigen initiatief de website: Onderwijs van Morgen. Op deze website worden wekelijks actuele opdrachten geüpload door verschillende vakken in het primair en secundair onderwijs. Ook Duits verzorgt wekelijks opdrachten voor Malmberg op de website van Onderwijs van Morgen. 

Echter is de oorspronkelijke auteur voor Duits onderbouw vmbo, havo, vwo & bovenbouw vmbo gestopt. De methodeontwikkelaar van Malmberg vond mij een geschikte kandidaat om de rol van auteur voor de website over te nemen. Ik schrijf nu om de week voor de onderbouw vmbo/havo/vwo & bovenbouw vmbo de Flotte Frage. De Flotte Frage zijn opdrachten van ongeveer 10 minuten en zijn als lesopener/lesafsluiter bedoeld.

Naast de Flotte Frage zijn er ook actuele opdrachten. Actuele opdrachten verschijnen 3 keer per jaar. De actuele opdrachten duren ongeveer 20 minuten lang. Mijn eerste actuele opdracht die ik geschreven heb, moest gekoppeld zijn aan de Dag van de Duitse taal.


Proces Flotte Frage & Actuele opdrachten

Je leert als docent op een andere manier naar je werk kijken. Ik heb gemerkt, dat ik meer met het nieuws bezig ben dan voorheen. Je wil de opdrachten zo actueel mogelijk houden, waardoor je meer met het nieuws bezig bent. Dit vind ik erg leuk, zeker omdat burgerschap in dit stukje terugkomt. Dit is de laatste tijd een steeds groter onderdeel aan het worden in het onderwijs. Ik merk ook dat door actueel nieuws te gebruiken, leerlingen actiever mee doen in de les. 

Daarnaast leer je goed nadenken over welke vragen je moet stellen per niveau en je leert nadenken over de lengte van de opdrachten. Je bent bewuster bezig met hoe je een opdracht uit moet werken.