Staatsexamens - Examinator

Gepubliceerd op 1 mei 2023 om 22:16

In 2023 heb ik bij de staatsexamens gesolliciteerd. De reden voor mijn sollicitatie is, omdat ik graag wil groeien in mijn professionele ontwikkeling en een bijdrage wil leveren aan het onderwijs.

Ik heb al enige ervaring met eindexamens afnemen in het reguliere onderwijs, maar ik wil hierin toch graag groeien. Als examinator de staatsexamens afnemen leek mij een mooie kans om mijn ervaring in het afnemen van examens te vergroten. 

Daarnaast had ik gelezen, dat leerlingen van vso scholen staatsexamens doen. Ik merk dat reguliere scholen meer leerlingen met specifieke onderwijsbehoeftes aannemen of dat er steeds vaker leerlingen vanuit speciaal onderwijs de overstap maken naar regulier onderwijs. Met deze doelgroep heb ik weinig ervaring, waardoor ik niet altijd even goed het onderwijs kan bieden die zij nodig hebben. Om hierin te groeien, leek het mij een goed idee om bij de staatsexamens te werken. 

Ook leek het mij interessant om met andere collega's uit het hele land in contact te komen. De samenwerking met elkaar om ervoor te zorgen dat je de kwaliteit van de manier waarop er getoetst wordt, waarborgt word, vind ik erg leuk. Daarbij krijg je ook nieuwe inzichten hoe anderen hun lessen verzorgen en wat hun visie op het onderwijs is. 

Dit jaar heb ik meerdere examens afgenomen. Ik vond dit een hele leuke ervaring. Je leert op een andere manier hoe je examens kunt afnemen. Er wordt weer ander lesmateriaal aangeboden. Dit heeft mij geïnspireerd om weer naar mijn eigen lesmateriaal, curriculum en manier van afnemen van bepaalde onderdelen te kijken.

Ook heb ik als protocollant geholpen bij de examens van Engels voor vmbo-tl/kb en bb. Om mee te maken hoe een andere taal de examens afneemt en welk materiaal zij de leerlingen aanbieden vond ik interessant om te zien.