Introductieles - Klas 3

In de eerste week van het nieuwe schooljaar begin ik altijd met introductielessen. In de 3e klas heb ik een opdracht bedacht 'Ferienfoto' met als ondersteunende tool Padlet. 


Ferienfoto

De leerlingen kiezen een zelfgemaakte foto van hun vakantie uit. Aan de hand van hun vakantiefoto gaan ze later een presentatie in groepjes over hun vakantie in het Duits geven. 

 

Stappenplan

  • De leerlingen gaan via een link naar Padlet.
  • De leerlingen voegen hun vakantiefoto onder hun naam in. Dit doen ze door onder hun naam op + te klikken. Vervolgens klikken ze het eerste icoontje aan, dan kunnen ze een foto invoegen.
  • De leerlingen 10 steekwoorden in het Duits onder de foto zetten. De steekwoorden kunnen ze gebruiken om over hun vakantie in het Duits te spreken tijdens de presentatie.

 

Hulpmiddelen

De leerlingen mogen gebruik maken van hun lesboek, woordenboek en DeepL om hun presentatie voor te bereiden. 

 

Eisen presentatie

De leerling moet de volgende zaken vertellen in hun presentatie:

  • Algemeen: naam, leeftijd, woonplaats, gezinssamenstelling
  • Vakantie: waar, hoelang, met wie, vervoersmiddel, weer, omgeving, activiteiten, leuke herinnering

 

Wij werken met Neue Kontakte. In klas 3 gaat het eerste hoofdstuk over het weer/omgeving. Hierdoor kun je deze opdracht goed koppelen aan het boek. Leerlingen komen door deze opdracht meteen in contact met de woordenschat rondom weer/omgeving.


Presentatie

  • De leerlingen vinden presenteren erg spannend. Hierdoor heb ik de leerlingen in groepjes van 3 laten presenteren. 
  • De leerlingen openen de padlet en laten hun vakantiefoto zien. Aan de hand van hun foto en steekwoorden presenteren ze in het Duits over hun vakantie. 
  • Tijdens het presenteren loopt de docent rond. De docent sluit aan bij de groepjes. Na de presentatie vraagt de docent aan de leerlingen of zij kunnen vertellen waar diegene op vakantie geweest is, hoe lang, met wie, vervoersmiddel, activiteiten, weer, omgeving. Zo kun je controleren of de leerlingen begrepen hebben wat er gepresenteerd is in het Duits.